10:05 | Author: ina

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище, събрал в себе си останки от няколко епохи и цивилизации. Намира се в Източните Родопи, на около 15 км от гр. Кърджали. През годините археолози и иманяри доста труд са положили върху високия 470 метра скален хълм, където е разположен Перперикон. Но съществените разкопки започват през 2000 година и продължават до днес.
С Перперикон се свързва името на бог Дионисий, за който се носи следната легенда:

Преди много векове, когато боговете живеели сред хората, Зевс се влюбил в красивата Семела. Венец на тяхната любов станал малкият Дионисий. След като Гръмовержецът го вшил в бедрото си, детето се родило най-красиво и най-весело сред останалите богове. Обкръжен от многочислена свита сатири с кози копита и от прекрасни менади, Дионисий скитал по Земята и учил хората да отглеждат грозде, правейки от него благоуханно и замайващо главата вино. Така по-късно се появили празниците в негова чест, т. нар. орфическите мистерии, които се правели само от посветени. Това били единствено неженени мъже. Те били наричани а-бии т.е. не-жизнени, защото не водели нормален и обикновен живот. Тайнствата ставали в затворени общества и скрити места, недостъпни за погледа на останалите хора - скали и пещери, с каквито изобилстват Източните Родопи, Странджа и Сакар. Те били придружавани с хорови песни и мимически игри. Кулминация представлявала символичната смърт на царя-жрец, отъждествявана с разкъсването на Дионисий от титаните, а също и символичното зачатие на богинята-майка, даващо началото на живота. Първата се осъществявала чрез кръвна жертва на бик, кон, козел, а понякога и хора. Зачатието пък се реализирало с масово съвкупление на мъже и жени. По-късно орфическите тайнства се олицетворяват от разюзданите вакханалии в чест на бога на виното и веселието Дионисий.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: