10:18 | Author: ina

В гръцката митология доста почитан е красивия бял кон с криле Пегасус. За този жребец гърците вярвали, че носи мълнии и други оръдия на Зевс. Според гръцката митология е участвал в много древни битки.  Но как е произляъзъл този велик герой?
 
Раждането на Пегасус
 
Гръцката митология разказва, че богът на морето - Посейдон се влюбил в Медуза, пазителка на храма на Атина. Един ден той я съблазнил в храма, но когато Атина разбрала какво се е случило, за да накаже Посейдон, проклела Медуза да се превърне в чудовище с отвратително лице и със змии за коса. Според проклятието всеки, който погледнел лицето й, щял да се превърне в камък. Медуза била наказана да живее на изолирания горгонов остров.
Пегасус е изскочил от кръвта на Медуза, когато Персеус - син на Зевс и Данае, я убива. От горгоновия остров Пегасус отлита на планината Хеликон и за него започват да се грижат деветте музи. Този крилат кон е едно от най-красивите създания, които някога са виждали древните гърци.
 
Легенда за Пегасус
 
Легендата за Пегасус разказва, че след много години Атина намира Пегасус и го подарява на гръцкия герой - Белерофон, като му дава и златни юзди, за да може да опитоми жребеца. Един ден, когато Пегасус пасял около бреговете на един поток, Белерофон метнал юздата върху него и след като го опитомил двамата станали неразделни приятели и се разхождали над седемте планини и морета. 
Пегасус бил по-бърз и от вятъра. Благодарение на него Белерофон успял да победи Химера, чудовището с три глави. Но успехите направили Белерофон арогантен и той решил, че трябва да стигне и до планината Олимп, домът на боговете. 
Когато Зевс, царят на боговете, разбрал неговото намерение го наказал да падне от седлото. Пегасус обаче бил приет добре и станал любимият кон на Зевс, който го използвал, за да му носи оръжията. 
Пегасус се сприятелил с Персеус, синът на Зевс. Веднъж докато яздели над Средиземно море видяли красива девойка, завързана за скала и водна змия, искаща да изяде момичето. Това била Андромеда, дъщерята на кралицата на Етиопия. Тя им разказала, че майка й я дала за жертвоприношение на морската кралица, за да може да предпази Етиопия. Персеус я спасил от змията и скоро след това те се оженили. 
Атина, дарила Пегасус със златна юзда, го завела до Юпитер, където той теглел каляската му. Аврора, богинята на зората, понякога също яздела Пегасус, за да може да сменя настъпването на деня и нощта.

Всички боговете обичали жребеца. 
Като награда за неговата служба Зевс създал съзвездие за крилатия кон в деветото небе на земята.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: