6:30 | Author: ina

Едно женско име в героичната история на Асеновградския край буди удивление и патриотична гордост. Това име е името на Гуга войвода. Не е установено точно къде е родното й място: Според едни източници, тя е родом от с. Избегли, а според други източници - е родом от с. Карареизово (днешното Болярци), Пловдивско.

Легенда за Гуга войвода

Гуга е била обикновена млада българка. Тя била женена от три месеца, когато мъжът й Браню трябвало да побегне в планината, за да се спаси от преследванията на турците. След девет месеца тя родила детенце. Местните турци непрекъснато я разпитвали къде е Браню. Накрая тя не могла да издържи на турските мъчения, оставила рожбата си в селската църква, и отишла в гората да дири мъжа си. Гуга била юначна и смела жена. Умеела да стреля по-добре от мъжете, да върти едновременно два ятагана не само с дясната, но и с лявата си ръка. Заради храбростта и сръчността й, хайдутите я избрали за войвода на своята чета, в която участвал и мъжът й. Много смели били хайдутските действия на малката дружина на Гуга войвода. Тя наказвала строго и безмилостно, но справедливо турските изедници. Според преданието тя пленила ходжата на село Катърли (днешното Боянци) и го наказала, като го завела на върха на стръмната местност "Анатемата", завързала го на една празна кола и го пуснала в пропастта. Друг неин подвиг е пак в същото село. Тя успяла да влезе, преоблечена като калугер, в спахийната кула в селото и забила ножа си в дирека на кулата.
Дружината на Гуга войвода се състояла от шестима храбри опитни юнаци.
Легендата разказва, че нейните действия се простирали чак до Бяло море.
Докато хайдутите били единни всичко вървяло добре и дружината имала успехи. Ала веднъж в битка с врага бил убит Браню. Между момчетата възникнал спор кой да се ожени за Гуга. Скарали се хайдутите, започнали да се бият и сами се унищожили. Гуга изкопала общ гроб и ги заровила всички заедно. Останала сама - без мъж, без дружина, без дете, тя престанала да хайдутства и броди из планината. Така свършва и легендата за Гуга войвода.

Етикети: |
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: