23:11 | Author: ina

Според народните легенди Св. Анна е майка на Богородица и закриля брака, семейството, майчинството, девствеността, бременните жени и вдовиците.
В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава “благодат”.
Легендата разказва, че повече от петдесет години Анна живеела със своя съпруг Йоаким без двамата да имат деца. Но такава била Божията воля. Дори един ден след като Йоаким отишъл в местния храм, служителите му не го пуснали да влезе под предлог, че бездетните са прокълнати.
Натъжен Йоаким отишъл в пустинята и започнал да се моли на Бог да го дари с дете. Междувременно Анна разбрала, че съпругът й не бил допуснат в храма и също се обърнала с молитва към Бога да я благослови с дете. И така молитвата й се сбъднала. От небето слязъл ангел-господен, който й казал:
- “Анна, твоята молитва е чута, ти ще заченеш и ще родиш преблагословена дъщеря, която ще наречеш Мария”.
В същото това време ангелът се явил и на праведния Йоаким. Думите му били почти същите:
- “Йоакиме, твоята жена ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще донесе радост на целия свят”.
Света Анна заченала в деветия ден на месец декември. Дева Мария се родила на осми септември.
Когато Мария станала на три години, родителите й я въвели тържествено в храма, посветили я на Бога, както били обещали. Няколко години след това Йоаким починал. Останала вдовица, света Анна се преместила в Ерусалим, където живеела заедно със своята дъщеря, непрестанно молейки се в Божия храм. Починала две години по-късно.
Според друга легенда Света Анна е изтъкана от огън.
На този ден жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако пък в къщата има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня. Вярва се, че бебето ще е от същия пол.
Мъжете не излизат от селището, за да не ги залюбят самодиви. Вечерта пред портите мъжете палят суха говежда тор, за да бягат злите сили от къщата. Жените мажат виметата на кравите, овцете и козите с дървена пепел, чесън и мазнина да не им се отнеме млечността. Птиците се държат затворени в курника, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печката паничка сол и жито, покриват я с бяло месалче и сутринта захранват добитъка за здраве. Ако мъж първо влезе в дома - повече мъжки животни ще се раждат през годината, затуй по комшийски жените първо гостуват на съседите.
Празнуват и всички народни лечители — врачки, баячки и чекръкчии.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: