8:40 | Author: ina

Семирамида, асирийската царица, е изключително впечатляваща, но истината за нея е забулена от митове и легенди. Нейната история е свързана с историята на асрийският цар Нин, който в библията е наричан Нимрод. Той е описван като владетел, който е бил жаден за власт. От велик завоевател се превърнал в тиранин, който завладява почти цяла Месопотамия, вкл. и градът, в който се е родила Шамурамат.
Според гръцкият писател Ктесий от Книт, по време на войната на Нимрод с Бактрия, Шамурамат/Семирамида/ му дава съвет, който води до бактрийско поражение. По-късно става негова жена. Нимрод обаче допуска голяма грешка, тъй като оставя своята царица да се занимава с религиозните дела в неговата империя. Шамурамат създава изцяло ново разбиране за дотогавашната религия, тази която е останала още от времето на Ной.
По време на един пир по случай новата година, когато по традиция се е разкъсвал жив овен и месото му се е ядяло сурово, жреците, под влиянието на наркотични вещества и това на царицата, разкъсват Нимрод.
Шамурамат е имала незаконно дете и Нимрод я заплашил, че ще разкрие това и ще я лиши от властта й. Тогава Шамурамат решава да го убие. След смъртта му, тя поставя незаконния си син на престола и управлява Асирия като негова регентка.
В армията имало първоначално разделение между тези които искат да спазват древния закон, че владетел може да е само мъж и армията не трябва да се подчинява на жена, и привържениците на царицата. Нещата приключват след кратка гражданска война – властта на Шамурамат е пълна.
Тя не спира само до установяването на пълен контрол над градовете в Асирия, нито само до строежа на нови такива или до изграждането на огромните крепостни стени на Вавилон, които са и първи в историята и които тя носи на своята корона като символ. Шамурамат обръща своя поглед и на изток и на запад с желание за завоевания. Тя прави успешни походи до Египет, Етиопия и дори Индия.
След походите си до Египет и Етиопия се оттегля обратно към Бактрия. Тя се върнала след предупреждение от египетския жрец, че синът й и готви смъртта. При завръщането си в Бактрия, Шамурамат започва приготовления за похода си към Индия, но той се превърнал в един от най-големите провали на управлението й. Огромната армия, която била подготвила за преминаването на р. Индус е спряна, тъй като конниците и колесниците не са могли да се справят с бойните слонове използвани от врага. В този поход самата Шамурамат едва не губи живота си. Тя е прободена от стрела и от копието на индийския цар.
Според легендата, след като се завърнала, Семирамида се опитала да прелъсти сина си. Целта била да изпревари сина си и да го убие първа, но синът й – Ниний или Ададнерарий III, вече мъж със собствени привърженици в двора я изпреварил.
Семирамида е първата жена в историята след, а вероятно и преди потопа, която е успяла да постигне такива успехи като държавник и завоевател. Поради тази причина в района на Месопотамия и до днес името й е често срещано при кръщаването на малки деца, а жените я споменават като богиня. В същото време през историята множество владетелки и завоевателки са наричани Самирамида на севера или на запада.
Истината е, че Семирамида се е превърнала в символ за успеха на жените в една епоха, когато те масово са били на дъното на обществената йерархия.

Етикети: |
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: