10:24 | Author: ina

Според легендата едно време в Египет живял фараон на име Зинобий. Неговият знак бил златни везни, защото почитал закона. Неговите закони били много строги и не прощавал на никой, който ги престъпвал. На крадците взимал ръцете, а на измамниците – езика!
Прелюбодейците плащали с очите си, а убийците и осквернителите на свещения Апис – с живота си! Не минало много време и палачите на Зинобий започнали да убиват и за най-малките грешки и престъпления. Хората пропищели, но нямало спасение от започналите безчинства!
Скоро заболяла дъщерята на фараона и сянка на смърт покрила младата жена. От всички краища на света идвали знахари, лечители и магове, които носели в себе си чудодейни билки и отвари, но – никой не успял да помогне! Спалнята й изпълнили със скъпоценни камъни и незнайни аромати, но тъмното було на смъртта все повече покривало бледото й лице.
Зинобий се отчаял – не успял да намери могъщият лечител, който да помогне на дъщеря му. Озлобил се фараонът и черна омраза отровила сърцето, та се утроила жестокостта му.
И палачите започнали да убиват много повече от преди.
Не минало много време и дошъл отдалеч незнаен маг, който никой не бил виждал, нито чувал името му. А то било – Ешуа-Бентам. Магът носил покривало от пурпур, а на колана му имало двадесет и две златни плочки, изписани с незнайни знаци и фигури.
Странникът поискал среща с фараона, за да помогне на дъщеря му. Отчаяният баща веднага го приел. Ешуа-Бентам казал на Зинобий:
- О, великий владетелю на Египет! Ще помогна на дъщеря ти и здрава ще бъде тя, все едно никога не е боледувала! От далечен извор с живот ще утоля жаждата на нейните уста, а ти, фараоне, няма и следа от болест да намериш! О, Зинобий – аз дъщеря ти ще излекувам! Но, господарю, искам нещо в замяна!
Фараонът му отговорил:
- Кажи, непознати лечителю, какво искаш? И знай – видя ли дъщеря си здрава и чуя ли пак смехът й да изпълва двореца, то граници няма да има щедростта ми! Видя ли отново светлината на живота в бадемовите й очи и усетя ли пак топлината на нейната прегръдка, то – чуй ме – аз всичко ще ти дам! Искай, Ешуа-Бентам, и ще ти дам, само върни светлината на Египет!
Поклонил се Ешуа-Бентам и рекъл:
- Благодаря ти, владетелю, за щедростта! Аз искам само едно – да водят при мен всички престъпници, осъдени най-справедливо за гнусните си престъпления! Нека, фараоне, ги водят след като присъдата изпълнена е!
Погледнал изумен тогава фараона тъмните, непроницаеми очи и разбрал, че магът е сериозен. Изправил се тогава и казал властно :
- Така да бъде!
Завели Ешуа-Бентам при болната принцеса. Но той не носел бляскави камъни и тежки аромати. Не разгърнал дебели книги със странни знаци, нито незнайни отвари приготвил. Положил ръце Ешуа-Бентам над младата жена и зашепнал молитви на странен език. И станало чудо – тя отворила очи и нежна руменина обагрила бледото лице. Не казала нищо, но очите й били пълни с благодарност!
След като всички се уверили, че принцесата е здрава, започнали най-големите тържества в историята на Египет. Седем дни всички празнували и се веселили, а Зинобий не можел да си намери място от щастие.
Изпълнил фараонът своето обещание и всички престъпници били пращани при Ешуа-Бентам. Всички минавали през него – някои без ръка, някои без очи, а трети донасяли, защото нямали крака. И на всички помагал, нямало престъпник неизлекуван от него. На ослепените – той върнал зрението, а на осакатените – ръцете и краката! И всички излекувани оставали при него – за да учат тази велика наука: и те не били вече престъпници!
И дори самият Зинобий се променил и смекчил законите. Дали голямата болка смекчила сърцето му, или голямата радост – съживила душата му? Или може би примерът на великия Ешуа-Бентам му подействал? Ние не знаем, можем само да гадаем! Но всички знаем, че в египетската душа винаги ще има място за Ешуа-Бентам!

Етикети: |
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 коментара:

On 27 октомври 2009 г. в 7:51 , kabala каза...

Авторът поне да каже от кого е преписал или преразказал тази легенда,защото има и иаздадена книга "Легенди за земята и небето" от Радислав Кондаков.Следващият път поне да поиска разрешение.

 
On 27 октомври 2009 г. в 10:26 , admin каза...

Преразказала (изплагиатствала) си мойта легенда

http://www.pisalka.net/?p=3

Тя е легенда защото аз я кръстих така. А аз я кръстих, защото аз я написах. Повярвай ми, не е египетска митология :)

Нямаше да се разсърдя за линк или източник.

 
On 28 октомври 2009 г. в 2:02 , admin каза...

Благодаря за линка