23:54 | Author: ina

Скалният феномен, наречен "Каменна сватба", се намира до село Зимзелен, на няколко километра източно от Кърджали. Скалните образувания се простират на площ от около 40 декара и представляват чудна гледка.
Формирането на тази природна композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъното на топло, плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красиви скали - риолитови туфи. След оттеглянето на морето, в следствие на вертикални движения на земната кора те са издигнали и били изложени на действията на природата. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси. Така се оформил този чуден природен феномен, който е обявен за защитен обект през 1974 г.
Името "Каменна сватба" е дадено , заради няколко скални къса, оформящи една група, която, с известно въображение, може да се оприличи на група хора. Известни две легенди за този феномен.
Първата гласи, че сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка, а втората легенда гласи, че имало старо народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватбата. Но духнал силен вятър, отвял булото и лицето на младата жена било видяно от всички. За наказание природните сили наказали всички присъстващи и те са вкаменили.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: