10:08 | Author: ina

В китайската митология вампирът е представен като Ч'инг Ши (Ch'ing Shih). Древните китайци го представят като демон, който поема контрол над човешки труп. Изхранва се с други трупове или живи хора. Другият вариант за вампироподобно същество е по-малката душа на мъртвия, която възражда трупа. Този вариант произлиза от китайските вярвания, че всеки човек има две души - Хун -по-висшата или рационалната душа, която се стреми към небесата и По - по-низшата душа или нерационалната душа, която е вродено зла. Първата е под формата на тялото и при раздялата душата може да остави тялото на сън и да се скита навън. За кратък период от време тя може да разполага в тялото на друг и да говори чрез него. Ако произшествие сполети скитащата душа, това ще доведе до негативни последици върху човешкото тяло.
Там, където По е достатъчно силна, дори най-малката част от тялото, като пръст на крак или ръка, е достатъчна, за да възроди вампир, особено ако е изложен на лунна светлина. Ако По насели тялото за продължителен период от време, може да използва тялото за собствените си цели. Това тяло китайците наричат Ч'инг Ши или вампир.
Ч'инг Ши възниква при насилствена смърт - обесване, самоубийство, давене или удушване. Освен това може да се появи в човек при внезапна смърт или при неправилна погребална процедура, или ако погребението се забави прекалено дълго. Във вампир ще се превърне душата също, ако котка прескочи непогребания труп. Затова китайците държали далеч тези животни докато не мине погребението.
Според китайската митология вампирите имат червени взиращи се очи и остри нокти като на хищник. Те са неимоверно силни и могат да летят. Имат толкова лош дъх, който често е достатъчен, за да убие жертвата им. Добър начин да разсееш вампир в Китай, за разлика откъдето и да било другаде, е да разпръснеш зърна ориз на пътя им. По някаква причина вампирите се чувстват задължени да спрат и да преброят всяко зрънце. Чесъна държи далеч вампира, а солта разяжда неговата кожа. Понякога вампирите могат да бъдат засегнати, а в по-редки случаи да бъдат умъртвени от силен шум и гръм. Железните стружки, ориз и червената грах държат вампира надалеч, затова обикновено се слагат до ковчега на мъртвец. Единственият сигурен начин да унищожиш Чинг Ши е кремация, макар че понякога и обезглавяването и пробождането с кол също вършат работа.
Жертвите на Чинг Ши също се превръщат във вампири.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 коментара: